Камери шокової заморозки - найбільш ефективний метод збільшення терміну зберігання продуктів харчової промисловості
Що таке шокова заморозка
Найбільш поширеними методами збільшення терміну зберігання продуктів харчової промисловості є шокова заморозка та швидке охолодження. Основне завдання цих процесів – зберегти корисні властивості продукту та збільшити термін його придатності, що є одним із основних критеріїв вибору холодильного обладнання.
Камери шокової заморозки дозволяють заощадити тимчасові та виробничі ресурси, скоротити необхідну робочу площу та підвищити якість продукції, роблячи її безпечнішою для масового споживання.
Frios Winter SF – це серія промислових камер шокового заморожування, яка застосовується для швидкого заморожування м’яса, риби, напівфабрикатів та іншої продукції харчової промисловості.
Шокова заморозка – один з найбільш сприятливих та ефективних методів збереження харчових продуктів. Технологія швидкісної заморозки полягає у фазовому переході внутрішньоклітинної рідини в мікрокристали льоду. Миттєва рівномірна заморозка дозволяє зберегти всі корисні і смакові якості продукту, зробити термін зберігання максимально довгим. Завдяки перевагам такого способу заморожування, цей метод економічно вигідний і актуальний для малих і великих підприємств, що спеціалізуються на продуктах харчування. Камери шокової заморозки дозволяють заощадити часові та виробничі ресурси, скоротити необхідну робочу площу і підвищити якість продукції, роблячи її більш безпечною для масового споживання.
На відміну від традиційного способу заморозки, камера шокової заморозки демонструє кращу холодопродуктивність з рівномірним впливом на об’єкти заморозки (всередині і зовні), запобігаючи розмноженню бактерій. Миттєва шок-заморозка відмінно зберігає продукт, підтримуючи його високу якість. Шокова заморозка – вигідний метод і з економічної позиції: кінцева собівартість товару відчутно знижується одночасно за кількома параметрами
Які переваги має шокова заморозка
Оптимальне споживання електроенергії (до 45% економії)
Істотно зменшується усушка продукції
Не утворюються великі кристали льоду, які характерні при традиційному заморожуванні
Набагато краще зберігається структура тканин продукції
Шокова заморозка підвищує термін зберігання продуктів
При подальшому розморожуванні продукція не втрачає своїх властивостей
Продукція не втрачає своїх смакових властивостей
Просте управління і експлуатація обладнання
Поліпшується товарний вид продукції
Холодильне обладнання Frios застосовується для заморожування, охолодження та зберігання:
М’яса
Птиці
Риби
Напівфабрикатів
Ягід та фруктів
Грибів та овочів
Морепродуктів
Молочних продуктів
Для уточнення розрахункової вартості обладнання для шокового заморожування Ви можете завантажити та заповнити опитувальний лист на одержання цінової пропозиції. Заповнений опитувальний лист надішліть на sales@frios.ua
Основна комплектація Frios Winter SF:
Потовщена теплоізоляція стін камери – 150 мм;
Алюмінієва рефлена підлога;
Удосконалена система обдування продукції;
Енергоефективний напівгерметичний компресор;
Система енергозбереження;
Розстібні двері з пандусом;
датчик температури продукції;
Високоефективний охолоджувач повітря, крок ламелі – 10-12 мм;
Чим відрізняється шокова морозильна камера від звичайної?
Звичайне холодильне обладнання не розраховане на швидке заморожування. У нього зовсім інше завдання – підтримання потрібного температурного режиму. При повільному заморожуванні класичним методом погіршується мікрофактура м’якоті. Вона піддається низькотемпературній деструкції (виморожуванню), що негативно впливає на гастрономічні якості. Камера шокового заморожування розроблена для повного прискореного охолодження, включаючи внутрішні шари продукту. Основна відмінність шок-заморозки полягає у відсутності стадії поступового охолодження.
Це зумовлено низкою особливостей методу:
оптимізація процесів теплообміну;
ефективне використання повітряних потоків;
конструктивні особливості устаткування.
Шок-заморозка відбувається з великою швидкістю, внаслідок чого відбувається мікрокристалізація рідин у продуктах. При класичному заморожуванні кристали льоду встигають вирости до розмірів, що руйнують структуру м’якоті та викликають ферментативні зміни. В результаті після розморожування втрачається частина цінних речовин і початкова форма. Устаткування для шокового заморожування створює умови для утворення крижаних мікрокристалів, які не розривають тканини, що позитивно впливає на збереження смакових якостей, корисних властивостей та зовнішнього вигляду продуктів харчування. При правильній дефростації не втрачаються органолептичні властивості та якість продукту, повноцінно відновлюється форма. Таким чином, харчова продукція, що відтала після шок-заморозки, майже нічим не відрізняються від свіжої.
Показник
Повільна заморозка
Стандартна заморозка
Шокова заморозка
Температура в камері, ℃
-18 … -20
-20 … -25
-30… -35
Швидкість обдування, м/с
0,3 … 0,5
0,8 … 1,5
2 … 4
Час заморозки, год
24 … 48
16 … 32
0,5 … 4
Втрати соку продукції, %
17 … 20
8 … 10
1 … 2
Сирі та приготовлені продукти, десерти та напівфабрикати в такому вигляді можуть зберігатися нехай не нескінченно, але досить довго. На відміну від звичного заморожування в морозилці, шокове без втрати первісних якостей, підтримає у незмінному вигляді:
ягоди та овочеві культури – до 12 місяців;
м’ясо курки, індички – близько 9 місяців;
овочеві набори для супів – 7 місяців;
качка, кролик, гриби, велика риба – до 6 місяців;
страви з м’яса та риби, зелень – 4 місяці;
дрібна риба, борошняні вироби, лівер – 3 місяці;
ковбаси, м’ясний фарш та відварені морепродукти – не більше 2 місяців.
Термін зберігання молока та молочних продуктів також можна суттєво продовжити. Залежно від виду виробу, їх можна використовувати навіть через 6-12 місяців. А вершкове масло залишиться свіжим та смачним 20 місяців. Також, при дотриманні умов, не втрачається натуральність кольору, запаху та смаку.
Технологія шокової заморозки: як це відбувається
Метод заснований на охолодженні за допомогою низьких температур (-35°C) або прискореного руху повітря або холодоносія. Для цього використовуються спеціально спроектовані сучасні пристрої шокового заморожування. Ця методика успішно застосовується для свіжої риби та м’ясопродуктів, десертів, свіжих фруктових, овочевих та ягідних заготовок, вже приготованих страв та напівфабрикатів. Продукти поміщаються в камеру, де їх внутрішня температура доводиться до потрібного технологічного значення. Потім вони вирушають на зберігання, але в їх місце завантажується нова партія.
Процес заморожування включає три етапи:
підготовчий – охолодження до 0 ° С;
основний – заморожування до -5 ° С;
завершальний – зниження до -18 ° С (або нижче для деяких категорій продуктів).
На початковому етапі м’якуш охолоджується до температури заморозки. Тепло забирається інтенсивно, але температура опускається несуттєво, проте швидко кристалізується близько 70% продукту. На етапі відбувається зниження остаточної температури. Подальше зниження градуса є недоцільним і викликає лише деформацію продуктів харчування, призводячи до нераціонального використання потужностей. Форсований режим заморожування досягається охолодженням повітря у випарнику та інтенсивним обдуванням продуктів або прямим контактом з шокером (для заморожування блоками). В результаті мікробактеріальне псування припиняється, даючи можливість отримувати свіжі продукти цілий рік. Тим не менш, необхідно враховувати особливості їжі, що заморожується.
На успішність процесу впливають параметри:
температура продукту (початкова та після заморожування);
час заморожування;
маса товару, розміри;
спосіб розміщення у морозильній камері;
конструктивні особливості устаткування;
вид тари та упаковки.
Так, при заморожуванні птиці, нерентабельно поміщати у пристрій тушку цілком. Сортова обробка (філе, крила, стегенця) суттєво скорочує час заморожування, підвищуючи якість процесу у глибоких шарах та зручність застосування після дефростації. Температурний режим впливає терміни зберігання. Сире м’ясо при -25°C зберігається близько 2 років, а при -18°C лише 1 рік.
Де купити шокову камеру?
Компанія Frios – визнаний лідер на ринку промхолоду. Якщо підприємство хоче знизити витрати та підвищити прибуток, покращити якість, збільшити обсяги та асортимент продукції – запрошуємо представників до нашого офісу, який розташований за адресою: 61000, Україна, Харківська обл., м. Харків, вул. Пожарського 2/10.
З огляду на сферу діяльності наші фахівці оперативно підберуть оптимальний варіант обладнання, яке допоможе досягти бажаних результатів. Надійні та функціональні агрегати ефективно вирішать проблему довготривалого збереження свіжості продуктів.
Купити обладнання для шокової заморозки в компанії Frios варто, враховуючи такі наші переваги:
понад 10 років досвіду роботи на ринку промислового холодильного обладнання;
наявність висококваліфікованих інженерів-проектувальників та сучасної виробничої бази;
використання якісних та надійних комплектуючих найкращих європейських торгових марок;
заводське збирання шокерів для заморозки з контролем якості на всіх етапах виробничого циклу та обов’язковим подальшим випробуванням кожного виробу;
оперативне виконання замовлення, швидка доставка по Україні, монтаж камер шокового заморожування та проведення пусконалагоджувальних робіт;
надання гарантії та сервісного обслуговування.
У нас ви можете замовити обладнання для заморозки ягід, м’яса, риби, овочів, напівфабрикатів та інших продуктів будь-якої місткості та холодопродуктивності за найсправедливішою та найвигіднішою ціною на українському ринку.
За консультацією та з питань купівлі камери шокової заморозки звертайтесь за контактним телефоном: +38 (050) 620-15-08
Або надсилайте запит електронною поштою – sales@frios.ua компанії. Також заповнюйте коротку онлайн-форму на нашому сайті для отримання інформації, що цікавить, або скористатися одним з месенджерів. Ми відкриті для співпраці та ознайомлення, дані про компанію Frios легко можна знайти у Фейсбуці та на YouTube
Понад 10 років досвіду у сфері холодильного обладнання
5 власних оригінальних напрацювань
8 кваліфікованих та професійних проектувальників та інженерів
100% вирішення Вашого завдання за рахунок оптимального рішення
100% чесна та справедлива ціна
до 5 років гарантія на обладнання (при нашому сервісному обслуговуванні)
до 45% зменшено електроспоживання
92%-100% обладнання виготовлено у заводських умовах
100% перевірка якості на кожному етапі
130 000 грн/рік заробляє обладнання за рахунок зменшеного електроспоживання
від 3 днів термін поставки та монтажу
24/7/365 професійна сервісна підтримка
І це підтверджується відгуками клієнтів
Часті питання про камери шокової заморозки
→️ Що таке шокова заморозка?
Шокова заморозка – це швидке заморожування продукту, в межах від 30 хвилин до 4 годин. Даний метод допомагає зберегти структуру продукту, його якість, смакові та корисні властивості, а також товарний вигляд
→ Які особливості шокового заморожування м’яса?
Найефективніше м’ясо заморожується на спеціальних стелажах, візках чи підвісних шляхах. У камері обов’язково повинні правильно розподілятись потоки повітря, а також правильно розташована продукція. Швидкість обдування в камері має бути не менше 2-4 м/с
→ ️ Скільки коштуватиме камера шокової заморозки?
Ціна формується виходячи з потреб вашого виробництва та особливостей вашого продукту. Ми не намагаємося продати вам універсальне обладнання, де ви переплатите за безліч потрібних вам функцій, не отримавши в результаті бажаного результату. Ми детально вивчаємо вашу потребу та надаємо оптимальне рішення індивідуально. Дізнатись ціну ви можете, зв’язавшись з нами по телефону +38 (050) 620-15-08, формі зворотного зв’язку або написавши на електронну адресу sales@frios.ua
→ Як мені правильно підібрати камеру шокової заморозки?
В нашому каталозі представлений широкий асортимент камер залежно від вашого типу продукту, його кількості та температури. Ви також можете скористатися нашим онлайн калькулятором, щоб дізнатися потрібну вам холодильну потужність. Для більш детального підбору та прорахунку необхідного вам холодильного обладнання, ви можете зв’язатися з нами і наші менеджери максимально оперативно нададуть вам консультацію та підберуть оптимальне рішення для вас
→ Чи є гарантія та обслуговування камер?
Ми надаємо сервіс нашого обладнання та оперативне вирішення всіх ваших питань. Стандартна гарантія – 1 рік з можливістю продовження до 5 років. Наше основне завдання не продати вам обладнання та забути про вас, ми забезпечуємо результат, тому ми завжди поряд і здійснюємо монтаж, сервіс, гарантійне обслуговування, а також консультації та навчання вашого персоналу по роботі з камерою