Шокова заморозка грибів
Грибы широко используются в качестве ингредиента в различных пищевых продуктах, таких как супы, соусы, каши, закуски и т.д. Они также могут быть заморожены или сушены для использования в дальнейшей обработке и применяться не только в пищевой промышленности, но и в фармакологии, производстве косметических средств и биогаза.
Однако этот продукт очень требователен к хранению и обработке и требует тщательного подхода к технологии. Наиболее современным и надежным способом сохранения всех необходимых полезных свойств грибов на сегодняшний день является шоковая заморозка.

Чи можна заморожувати гриби
Гриби можна і потрібно заморожувати, якщо ми хочемо зберегти всі корисні речовини та використовувати їх у подальшому виробництві харчових продуктів або зберігати їх як готовий продукт. У цій справі зазвичай на підприємствах використовується шокове заморожування грибів.
Шокова заморозка грибів – це один із найкращих способів збереження грибів у свіжому вигляді. Цей метод дозволяє зберегти всі корисні властивості грибів та продовжити їх термін придатності на тривалий період часу. Проте, необхідно врахувати деякі особливості цього продукту, оскільки гриби продукт досить специфічний і потребує ретельного підходи до процесу заморозки. Будь-яке порушення технології може призвести до втрати їхньої цінності, товарного вигляду і, як наслідок, неякісного продукту та збитків на виробництві. Тому необхідно вибирати тільки якісне обладнання, що дозволяє витримувати технологію заморожування грибів та працювати без збоїв та простоїв. Гриби – продукт, який не зазнає економії у виробництві.
Як відбувається шокове заморожування грибів
Процес шокового заморожування грибів відбувається так: свіжі гриби швидко заморожуються до дуже низької температури, внаслідок чого вода в них замерзає в мікроскопічних кристалах. Ці кристали не пошкоджують клітини грибів і призводять до утворення льоду всередині грибів. Це дозволяє зберегти всі корисні речовини та аромати грибів.
Для шокового заморожування грибів потрібно використовувати спеціальне обладнання, яке швидко заморожує продукт до -30 ° C або нижче.
Загалом виділяється 2 основні етапи:
- Підготовка. Перед початком процесу шокового заморожування гриби необхідно ретельно підготувати. Спершу очищають від ґрунту та сміття, видаляють ніжки та нарізати на шматочки потрібного розміру. Потім гриби необхідно промити холодною водою та висушити.
- Заморожування. Наступним етапом є заморожування грибів. Гриби поміщаються в спеціальний контейнер або пакет, після чого вони швидко заморожуються при дуже низькій температурі, як правило, від -30 до -50°C. Чим швидше гриби заморожуються, тим менша ймовірність утворення великих крижаних кристалів усередині продукту, що дозволяє зберігати його початковий товарний вигляд.

Особливості технології шокового заморожування грибів
Заморожування грибів у камерах шокового заморожування відбувається при постійній температурі від –30 до –50 оС та потужному обдуві крижаним повітрям, що дозволяє:
- зберегти початковий зовнішній вигляд грибів, що необхідно, якщо гриби використовуються як кінцевий продукт;
- уникнути усушки продукту та скоротити виробничі втрати;
- зберегти всі вітаміни, мінерали, ферменти та аромати;
- збільшити термін зберігання грибів;
- використовувати гриби в інших харчових виробництвах, отримуючи продукт, аналогічний тому, який би виготовлявся зі свіжих грибів.
Устаткування для шокового заморожування грибів
Для шокового заморожування грибів використовується спеціальне обладнання, яке забезпечує швидке заморожування продукту за дуже низької температури. Його вибір залежить від багатьох факторів, таких як: особливості виробництва, різновид грибів, оборот продукції тощо.
Найбільш поширеними видами обладнання для шокового заморожування грибів є:
- Камери шокової заморозки. Це спеціальні камери, де температура знижується до -35°C або нижче, а потім швидко відновлюється до кімнатної температури. Завдяки цьому відбувається швидке заморожування продукту, що дозволяє зберегти всі його якості. Цей вид устаткування є найоптимальнішим з погляду витратності виробництва.
- Спіральні морозильні апарати. Вони являють собою спеціальні пристрої, в яких продукт проходить по спіральному конвеєрі, який обдувається крижаним повітрям з великою швидкістю. Завдяки цьому відбувається швидке заморожування продукту, яке дозволяє зберегти всі його якості.
- Пристрої для заморожування продуктів у рідкому азоті. У цьому випадку продукт поринає в рідкий азот, який швидко заморожує його. Такий метод дозволяє досягти дуже низьких температур, проте досить витратний і вимагає спеціальної організації виробництва.

Переваги обладнання для шокового заморожування Frios
Устаткування Frios для шокового заморожування грибів:
- відрізняється високою якістю комплектуючих від провідних європейських виробників;
- збирається під час контролю якості кожному етапі робіт;
- ідеально відповідає вимогам конкретного провадження, оскільки розробляється індивідуально за вимогами замовника;
- має вигідну ціну.
Ми надаємо гарантію на будь-яке обладнання, виконуємо монтаж та пусконалагоджувальні роботи по всій Україні.
Замовляючи обладнання для шокового заморожування грибів у компанії Frios, ви отримуєте камери, виготовлені за спеціально розробленим проектом, відповідно до потреб Вашого бізнесу. Ми пропонуємо обладнання заводського складання з комплектуючих та вузлів від європейських виробників, продукція яких має попит на світовому ринку промислового холоду, надаємо гарантію, виконуємо монтаж та пусконалагоджувальні роботи. Крім того, ви можете безкоштовно прорахувати потужність необхідного вам обладнання, проконсультуватися з нашими менеджерами щодо роботи камер та підібрати потрібне обладнання індивідуально під потреби свого виробництва.
Frios Winter SF – серія промислових камер шокової заморозки
Застосовується для швидкого заморожування м’яса, риби, ягід, фруктів, овочів, напівфабрикатів та іншої продукції харчової промисловості.












Безкоштовний прорахунок обладнання?
Ви можете безкоштовно прорахувати вартість та потужність потрібного вам обладнання. Для цього натисніть кнопку нижче, заповніть форму, в якої треба детально описати ваш запит. Або зав’яжіться з нашими менеджерами по телефону +38 (050) 620-15-08 чи e-mail: sales@frios.ua