Логотип компанії FRIOS - провідний виробник холодильного обладнання

Шокова заморозка овочів

Шокова заморозка овочів – це швидке, глибоке заморожування плодів овочевих культур шляхом відносно нетривалого на них наднизькою температурою. Вона є важливим етапом у процесі виробництва харчової продукції і дозволяє зберегти товарні та споживчі властивості овочів для подальшого продажу та переробки. Промислове обладнання для заморожування овочів допомагає фермерським господарствам уникнути втрат урожаю, а підприємствам харчової промисловості отримати якісну сировину для переробки.

Шокова заморозка овочів, фото 1

Особливості процесу заморожування овочів

Заморожування овочів на зиму дозволяє підтримувати необхідний склад вітамінів та мінералів у раціоні харчування цілий рік. До особливостей процесу заморожування слід зарахувати:

  • обов’язкову підготовку овочів – миття, очищення від неїстівної частини, шкірки та насіння;
  • необхідність враховувати розміри плодів – великі овочі потрібно попередньо нарізати на невеликі шматочки для прискорення заморожування;
  • високий вміст вологи в продукті, що може спричинити змерзання окремих шматків;
  • наявність овочів, що містять ферменти, що викликають потемніння. Такі овочі попередньо бланширують.

Які овочі можна заморожувати

Для заморожування ідеально підходять:

  • морква;
  • болгарський перець;
  • стручкова квасоля;
  • зелений горошок;
  • кукурудза;
  • цвітна капуста;
  • буряк;
  • броколі;
  • кабачки;
  • баклажани;
  • гарбуз;
  • помідори.

Вибираючи які овочі можна заморозити на зиму, слід відмовитися від плодів, що містять велику кількість води: редиски, редьки, огірка. Після розморожування вони просто втратять смак.

Шокова заморозка овочів, фото 2

Принцип роботи та технологія шокового заморожування овочів

Глибоке швидке заморожування овочів передбачає три послідовні етапи:

  1. охолодження – температура продукту має опуститися до 0 ° С
  2. заморожування – охолодження овочів до -5 ° С;
  3. доморожування – глибоке заморожування при -30 … -40 ° С, при цьому температура всередині овочів знижується до -18 ° С.

Щоб заморозити овочі невеликого розміру та ваги (горошок, боби, дрібно нарізані плоди) застосовують метод флюїдизації. Він передбачає розміщення продукту розсипом на горизонтальній ємності типу «решета», і подачу крижаного повітря знизу з великою швидкістю (не менше 13 м/с). В результаті овочі піднімаються потоком повітря і перебувають у зваженому стані до повної заморозки.

Плюси та мінуси шокової заморозки порівняно з іншими способами

Основні переваги шокової заморозки овочів:

  • висока швидкість заморожування, коли він усередині продукту утворюються мікроскопічні кристали льоду, які ушкоджують його структуру. Тому овочі шокової заморозки зберігають товарний вигляд;
  • збереження біохімії продукту, що забезпечує збереження смаку, запаху та всіх корисних властивостей;
  • зменшення втрат від дегідратації при розморожуванні;
  • скорочення тривалості процесу заморожування у 4-7 разів, що знижує енергоспоживання;
  • можливість більш тривалого зберігання, ніж при звичайній заморозці, за рахунок миттєвого придушення життєдіяльності бактерій.

Єдиний недолік – необхідність витрат на покупку обладнання, але воно швидко окупається.

Шокова заморозка овочів, фото 3

Виробництво заморожених овочів, як бізнес

Все більшим попитом користується заморожування овочів на зиму для супів та інших страв. Сьогодні такі овочеві суміші можна зустріти у будь-якому супермаркеті. Вони надзвичайно потрібні і приносять непоганий дохід виробнику. Ви можете підібрати будь-який мікс овочів для заморожування, а відповідне обладнання замовити у компанії Frios.
Устаткування для шокового заморожування овочів
Для інтенсивного та глибокого заморожування овочів можуть використовуватися камери шокового заморожування різного типу:

  • тунельні;
  • флюїдизаційні;
  • спіральні;
  • конвеєрні;
  • плиткові – для заморожування овочів в упаковці правильної геометричної форми.

Переваги обладнання Frios для шокового заморожування

Замовляючи обладнання для заморожування овочів у нашій компанії, Ви:

  • не переплачуєте за зайві холодильні потужності – ми розробимо та виготовимо камеру, що підходить до вимог та обсягів вашого виробництва;
  • купуєте якісне обладнання заводського складання, виготовлене з комплектуючих від найкращих європейських виробників;
  • отримуєте готову камеру заморозки «під ключ» з монтажем, пусконалагоджувальними роботами та навчанням персоналу.

Ми пропонуємо вигідні ціни та надаємо гарантію на все обладнання. Щоб замовити камеру шокового заморожування овочів, заповніть опитувальний лист на сайті компанії Frios і надішліть його на sales@frios.ua

Часто задавані питання про шокову заморозку овочів

→️ Як заморожують овочі на виробництві?

Для заморожування овочів з виробництва використовуються промислові камери шокової заморозки. Їхній вид визначається обсягом продукту, який необхідно заморозити. Звертайтеся до нашої компанії, і ми допоможемо підібрати тип обладнання, спроектуємо та виготовимо камеру шокового заморожування, виходячи з потреб вашого виробництва.

→ Що потрібно для шокового заморожування овочів?

Щоб приготувати овочеві заморозки на зиму, у промислових обсягах знадобиться відповідне обладнання – камери шокового заморожування. Крім того, для зберігання замороженого продукту будуть потрібні холодильні камери, що підтримують температурний режим не нижче -18°С.

→ ️ Що можна заморозити за допомогою шокової заморозки?

У камері шокової заморозки можна заморожувати будь-які овочі, за винятком тих, що містять багато води (огірка редьки, редьки та інших). Не заморожують на зиму та зелень, оскільки вона при цьому втратить зовнішній вигляд.

→ У чому відмінність шокової заморозки овочів від звичайної?

Овочі містять велику кількість вологи. При звичайній заморозці в них утворюються кристали льоду, які руйнують внутрішню структуру, що псує зовнішній вигляд продукту, а при розморожуванні призводить до великої втрати вологи (дегідратації). При шоковому заморожуванні таких втрат немає, оскільки відбувається у рази швидше і в овочах утворюються лише мікрокристали.

Frios Winter SF – серія промислових камер шокової заморозки

Застосовується для швидкого заморожування м’яса, риби, ягід, фруктів, овочів, напівфабрикатів та іншої продукції харчової промисловості.

Безкоштовний прорахунок обладнання?

Ви можете безкоштовно прорахувати вартість та потужність потрібного вам обладнання. Для цього натисніть кнопку нижче, заповніть форму, в якої треба детально описати ваш запит. Або зав’яжіться з нашими менеджерами по телефону +38 (050) 620-15-08 чи e-mail: sales@frios.ua

Наші нагороди та сертифікати: