Логотип компанії FRIOS - провідний виробник холодильного обладнання

Шокова заморозка риби

Шокова заморозка риби, фото 1

Шокова заморозка риби – це технологічна операція швидкого охолодження рибного продукту до температури тканин -18оС і нижче. При такому температурному режимі вода, що міститься в рибі у великій кількості, перетворюється на мікрокристали, не ушкоджуючи структуру волокон. Риба шокової заморозки зберігає органолептичні властивості та харчову цінність, швидко відновлює форму після розморожування.

Способи заморожування риби

Тривале зберігання та транспортування риби на великі відстані вимагає обов’язкового її заморожування. При цьому на якість продукту істотно впливає спосіб заморожування. Сьогодні застосовуються такі способи заморожування риби, як:

  • повітряна (суха) шокова заморозка у спеціальних камерах. Вона передбачає швидке заморожування риби, що унеможливлює утворення великих кристалів льоду в тканинах продукту;
  • рідинне заморожування шляхом занурення в холодний (-12 … -18оС) розсіл. Таким способом риба заморожується швидко при низьких витратах енергії, але при цьому вона просолюється, змерзає і втрачає свої якості;
  • кріогенне заморожування риби за допомогою рідкого азоту або киплячих холодоагентів – економічно витратний метод, що дозволяє отримати продукт високої якості;
  • заморожування у низькотемпературних холодильних камерах (від -5 до -20оС);
  • плиткове заморожування – використання скороморозильних плиткових апаратів є трудомістким процесом, що вимагає великих витрат на упаковку риби.

Вибираючи, як правильно заморозити рибу, враховуйте, що максимальний термін її зберігання забезпечує лише шокове повітряне заморожування – найефективніший сучасний метод заморожування.

Шокова заморозка риби, фото 2

Переваги глибокого заморожування риби

До основних переваг глибокого шокового заморожування риби варто віднести:

  • відсутність необхідності в попередній тепловій та біохімічній обробці, що забезпечує збереження внутрішніх білків рибного продукту;
  • бактеріальну чистоту – при екстремально низькій температурі пригнічується патогенна мікрофлора та гальмується розвиток усіх бактеріологічних процесів;
  • незначне усихання – риба втрачає всього 1-5% своєї ваги (при повільному заморожуванні до 15%);
  • значне збільшення термінів зберігання при збереженні структури тканин, смакових якостей та харчової цінності.

Шокова заморозка риби – найбільш оптимальний варіант її збереження, що задовольняє інтереси постачальників, переробників, дистриб’юторів та кінцевого споживача.

Процес шокового заморожування риби

Глибоке заморожування риби проводиться у камерах шокового заморожування, з температурним режимом –30… –35оС. Тушки, розкладені на полицях візків чи гачках, обдуває потоком крижаного повітря. Вони миттєво охолоджуються та швидко заморожуються. У клітинах тканин риби та міжклітинному просторі утворюються мікроскопічні кристали льоду. Завдяки невеликим розмірам та правильній формі, вони не руйнують м’язові волокна.

Партія риби, що завантажена в камеру, знаходиться в ній, поки температура в товщі тіла однієї з тушок, в яку введено датчик у формі щупа, не досягне -18оС. Після цього риба глибокого заморожування надходить на зберігання в низькотемпературну холодильну камеру.

Устаткування для шокового заморожування риби

Для глибокого сухого заморожування риби використовуються шокові камери різного виду:

  • люлечні;
  • флюїдизаційні;
  • тунельні;
  • спіральні.

Вони можуть мати різні розміри та продуктивність по холоду. Крім холодильних агрегатів різної потужності, камери оснащуються обладнанням, що здійснює контроль температури, вологості та швидкості циркуляції повітря.

Компанія Frios пропонує проектування, виготовлення та монтаж обладнання для заморожування риби в Україні, а також проведення пусконалагоджувальних робіт.

Frios Winter SF – серія промислових камер шокової заморозки

Застосовується для швидкого заморожування м’яса, риби, ягід, фруктів, овочів, напівфабрикатів та іншої продукції харчової промисловості.

Безкоштовний прорахунок обладнання?

Ви можете безкоштовно прорахувати вартість та потужність потрібного вам обладнання. Для цього натисніть кнопку нижче, заповніть форму, в якої треба детально описати ваш запит. Або зав’яжіться з нашими менеджерами по телефону +38 (050) 620-15-08 чи e-mail: sales@frios.ua

Наші нагороди та сертифікати: